Geschiedenis

In het feodale Japan (ca. 1050-1875) was de rol van de keizer nog slechts formeel en hadden vele adellijke grootgrond-bezitters het voor het zeggen. Deze grootgrondbezitters, Daimyo’s genoemd, hadden ieder een eigen leger en vormde met familie en getrouwen van lagere adel een clan. Onderling bestonden vele twisten om uitbreiding van de macht. Iedere clan oefende voor de strijd en ontwikkelde vaak zijn eigen technieken en strategieën die streng geheimgehouden werden.
De nadruk lag op het gebruik van wapens, maar als noodzakelijke aanvulling hoorde ook het ongewapend vechten erbij.
Één van deze clans werd geleid door de Minamoto familie, een belangrijk adellijk geslacht, dat afstamt van de 56e keizer van Japan, Seiwa Tenno (859-876).

Minoru Mochizuki
Minoru Mochizuki

Behalve het trainen met wapens, hielden zij zich bezig met een oude vorm van Sumo, wat het principe van aiki (harmoniering van (innerlijke) krachten) in zich had. Shinra Saburo Minamoto Yoshimitsu (1045-1127), generaal in het leger van de clan, was een Sumo kampioen (yumitori).

Hij structureerde de technieken, zo dat er voor het eerst sprake was van een systeem en schiep zo een school. Yoshimitsu werd wel Saburo Daito genoemd, omdat hij in het Daito-huis woonde.

Toen hij een school stichtte noemde hij deze dan ook de Daito-ryu (ryu = school). De stijl van de school werd Aiki jiu-jitsu genoemd. Zijn oudste zoon die de school leidde verhuisde naar het dorp Takeda, in de provincie Kai. Dit was aanleiding om de familienaam te veranderen in Takeda. Door diverse omstandigheden is de Takeda-clan verslagen (1573) bij de slag bij Nagashino. – De beroemde Japanse regisseur Akira Kurasawa maakte een mooi epos over de teloorgang van de Takeda-clan in de film Kagemuscha (schaduwkrijger).-

De overgebleven familieleden moesten hun bezittingen opgeven en zijn naar een bevriende clan (de Aizu) op het noordelijke eiland Hokkaido verhuisd. De Daito-ryu verhuisde mee. Het was in die tijd gebruikelijk technieken alleen binnen de clan te doceren of aan voorname overheidsbekleders van leger en justitie. Deze geheimhouding duurde tot na 1900.

Onder de 30.000 (geregistreerde) leerlingen was Morihei Ueshiba, de latere grondlegger van het aikido.

Heden ten dagen is de hoofdzetel van de Daito-ryu nog steeds op Hokkaido, bij de Takeda-familie. In 1993 is het toenmalige hoofd van de Daito-ryu, Tokimune Takeda (de zoon van Sokaku Takeda) overleden. Er was binnen de familie geen opvolger voorhanden om de school technisch voort te zetten. Tokimune Takeda heeft daarom Katsuyuki Kondo, in Tokyo, aangesteld als hoofdmeester (Soke Dairy) van de school.

Er zijn vele stijlen en scholen die sterk zijn beïnvloed of zijn ontstaan uit de Daito-ryu. Zo ontving Morihei Ueshiba (de latere grondlegger van het Aikido) twee van de drie lesbevoegdheden en stichtte een eigen dojo. In de jaren 1920/1930, toen Ueshiba hoofdzakelijk les gaf in Daito-ryu Aiki jiu-jitsu, stuurde Jigoro Kano, de grondlegger van het judo, een aantal van zijn topmensen naar Ueshiba voor onderricht.

Één van deze leerlingen was Minoru Mochizuki. Op zijn beurt kreeg hij, na jaren van trainen, van Ueshiba een lesbevoegdheid in het Daito-ryu Aiki jiu-jitsu.Naast judo en aiki jiu-jitsu was Mochizuki ook expert bij de beroemde klassieke zwaardschool Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu. Toen Mochizuki zijn eigen weg ging doceerde hij deze Budotakken, met een sterk eigen visie. Hij noemde zijn school Yoseikan Shinto-ryu.

Europa

Tussen 1951 en 1953 verbleef hij in Frankrijk en daar heeft hij zijn aikido jiu-jitsu Yoseikan stijl gedoceerd.

De Fransman Jim Alcheik vertegenwoordigde vanaf 1957 de Yoseikan-stijl van Minoru Mochizuki in Europa. Een van zijn beste leerlingen was Alain Floquet. Toen in 1962 Jim Alcheik overleed, nam Alain Floquet de positie van Jim Alcheik over. Zo werd Alain Floquet de nieuwe vertegenwoordiger van het Yoseikan in Europa.

In het midden van de jaren zestig kwamen Jaap Hoogendam en Teun Tromp, die toen beide lid waren van de Nederlandse judokernploeg, tijdens judotrainingen in Frankrijk in aanraking met het aikido jiu-jitsu Yoseikan door de demonstraties die Alain Floquet in de pauzes van de trainingen gaf. Jaap Hoogendam & Teun Tromp nodigde Alain Floquet in 1967 voor het eerst uit om ook in Nederland les te komen geven in deze stijl. Dat was het begin van het Yoseikan aikido jiu-jitsu in Nederland.

Alain Floquet
Alain Floquet

Nederland

Sindsdien geeft Alain Floquet jaarlijks stages (het Franse woord voor workshops) in Nederland en een aantal Nederlanders hebben zich inmiddels de Yoseikan aikido jiu-jitsu stijl volledig eigen gemaakt. Naast Jaap Hoogendam waren ook Robert Breedveld en Ad Hoogendam en vroeg bij. Onder leiding van Jaap Hoogendam zijn Paul Schrever(sinds 1984) en Marco van Katwijk(sinds 1988) er al heel vroeg bij.

Sinds 1980 is Alain Floquet zijn stijl aikibudo gaan noemen en in navolging daarvan noemen we het in Nederland tegenwoordig ook zo. Ad Hoogendam en Robert Breedveld zijn inmiddels de belangrijkste vertegenwoordigers van het aikibudo in Nederland. Robert Breedveld is zelfs sinds enkele jaren de internationale voorzitter van de Aikibudo gemeenschap.

Graduaties in het aikibudo

Net als in vele moderne budo vechtsporten/kunsten geeft in het aikibudo de band kleur je graduatie aan, van wit tot bruin. Vanaf de groene band mag de hakama, een Japans kledingstuk, over het pak gedragen worden. Vanaf bruine band is dat verplicht. Eerste-danexamen doe je namelijk met hakama.

Tot en met bruine band worden de examens afgenomen door de eigen leraar. Vanaf eerste dan worden de examens centraal afgenomen door drie hoger gegradueerde aikibudo leraren.

Aikibudo bij Budo Ryu Shizentai

Marco van Katwijk

Marco van Katwijk heeft de 5de Dan Aikibudo en de 1ste Dan Katori Shinto Ryu, is rijksgediplomeerd aikibudoleraar B (niveau 4), voorzitter van de Judo Bond – Nationale Commissie Opleidingen Aikido (JBN-NCOA), lid van de JBN district Zuid Holland Aikido en organiseert enkele keren per jaar stages voor alle stijlen en niveaus. Daarnaast is hij een Zeker Bewegen instructeur en geeft ouderen weer zelfvertrouwen door te leren vallen en opstaan zonder al te ernstige blessures.

Sinds 2001 geeft hij officieel les. Binnen Budo Ryu Shizentai te Maassluis is dat sinds 2008. Marco verzorgt lessen voor volwassenen en jeugd, voor zowel beginners als gevorderden. Na een uitgebreide warming up wordt er getraind op onder andere valbreken, klemmen en worpen.

Budo Ryu Shizentai - Marco van Katwijk
Marco van Katwijk

Paul Schrever

Paul Schrever heeft de 3de Dan Aikibudo en de 1ste Dan Katori Shinto Ryu, is rijkgediplomeerd aikibudoleraar A (niveau 3) en verzorgt Aikibudo lessen voor volwassenen, zowel beginners als gevorderden. Paul beoefent als sinds 1984 Aikibudo en heeft veel in nationaal maar ook internationaal getraind. Vol passie over de krijgskunst kan Paul vertellen en lesgeven.

Paul Schrever

Wilco Smaal

Wilco Smaal heeft de 2de Dan Aikibudo en is rijksgediplomeerd aikibudoleraar A (niveau 3) en verzorgt al vele jaren de jeugdlessen bij Budo Ryu Shizentai. Sinds 2006 gegrepen door het Aikibudo en al snel betrokken geraakt bij het lesgeven aan de jeugd vanaf 2008. Sinds 2013 ook voor de landelijke Aikibudo belangencommissie actief als secretaris.